CULTIVATION ADVICE

ΓαρδένιαΓαρδένια

Γαρδένια

Mη διαθέσιμο

Η τροφοπενία που παρατηρείται πιο συχνά στη γαρδένια είναι αυτή του σιδήρου και σπανιότερα του αζώτου.

Η έλλειψη σιδήρου είναι κάτι από το οποίο εύκολα μπορεί να εμφανιστεί στη γαρδένια και ο λόγος είναι ότι το όξινο έδαφος στο οποίο μεγαλώνει η γαρδένια, εμποδίζει τον σίδηρο να απορροφηθεί από τις ρίζες της. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το κιτρίνισμα (η χλώρωση) των νεαρών φύλλων κυρίως, με τα νεύρα τους να παραμένουν πράσινα. Εφαρμογή του κατάλληλου σκευάσματος με χηλικό σίδηρο διορθώνει άμεσα την τροφοπενία, ενώ η τακτική εφαρμογή του την προλαμβάνει.
Η τροφοπενία αζώτου μπορεί να εμφανιστεί, όταν δεν εφαρμόζεται επαρκής λίπανση. Παρατηρείται μικρή ανάπτυξη, μικροφυλλία και κιτρίνισμα των φύλλων. Τακτική λίπανση δεν επιτρέπει την εμφάνιση αυτού του προβλήματος.

Η γαρδένια μπορεί να προσβληθεί από διάφορα έντομα και ακάρεα, που επηρεάζουν την υγεία και την ανθοφορία της. Οι σημαντικότεροι εχθροί της είναι: οι αφίδες, οι αλευρώδεις, η ψώρα, ο ψευδόκοκκος και ο τετράνυχος.

Το BIOGUN είναι μικροβιακό σκεύασμα που βοηθάει στην ανάκαμψη των φυτών, έπειτα από προσβολές κι ενισχύουν τη δράση των φυσικών εχθρών των επιβλαβών εντόμων, όπως οι αφίδες, οι αλευρώδεις, η ψώρα, ο ψευδόκοκκος και ο τετράνυχος.

Η Μελίγκρα (Αφίδες). Είναι ένα πράσινο ή ροζ έντομο το οποίο εμφανίζεται στους βλαστούς, στα φύλλα, στα μπουμπούκια και στα άνθη της γαρδένιας και προκαλούν παραμορφώσεις αυτών. Επίσης παράγουν μελιτώματα πάνω στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν μύκητες και είναι φορείς ιώσεων.
Οι Αλευρώδεις. Είναι λευκά έντομα (μοιάζουν με κουνουπάκια) τα οποία τρέφονται από τους χυμούς της γαρδένιας και παράγουν μελιτώδη εκκρίματα πάνω στα οποία αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς. Το φυτό παρουσιάζει αρχικά γυαλιστερή εμφάνιση η οποία γίνεται γκρίζα καθώς αναπτύσσεται ο μύκητας.
Τα Κοκκοειδή (Ψώρα). Είναι έντομα με διάφορα χρώματα (λευκό, κρεμ, πορτοκαλί, μαύρο, καφέ) και σχήμα οβάλ τα οποία είναι κολλημένα στους βλαστούς και στα φύλλα των φυτών απομυζώντας τους χυμούς τους, οδηγώντας σε μάρανση και ξήρανσή τους. Επίσης λόγω των μελιτωμάτων που παράγουν ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων. Προστατεύονται από ένα σκληρό κέλυφος κάνοντας την αντιμετώπισή τους δύσκολη.
Ο Ψευδόκοκκος. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση του λεγόμενου βαμβακιού (βαμβακάδα), δηλαδή λευκών ινών που μοιάζουν με βαμβάκι. Τα έντομα απομυζούν τους χυμούς του φυτού, οδηγώντας σε μάρανση και ξήρανσή του. Επίσης λόγω των μελιτωμάτων που παράγουν ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων.
Ο Τετράνυχος. Είναι άκαρι το οποίο φτιάχνει ιστούς στα φύλλα και στα άνθη της γαρδένιας. Αποτέλεσμα της προσβολής είναι η μάρανση, το κιτρίνισμα, η ξήρανση, η συστροφή και η παραμόρφωση των φύλλων καθώς και η δυσκολία του ανοίγματος των ανθών.

Η γαρδένια προσβάλλεται κυρίως από μυκητολογικες ασθενειες, είτε των υπέργειων μερών (φύλλα, βλαστοί, άνθη) είτε των ριζών.
Ασθένειες των φύλλων, των βλαστών και των ανθών προκαλλούν μεταχρωματισμούς, ξηράνσεις, σήψεις και λευκούς ή γκρι χνοασμούς.
Η προσβολή των ριζών από μύκητες θα έχει ως σύμπτωμα τον μαρασμό, την καχεξία ακόμα και την ξήρανση του φυτού μας. Εάν βγάλουμε τις ρίζες του φυτού από το χώμα, θα παρατηρήσουμε μεταχρωματισμούς, σήψεις, μαλακούς ιστούς και μαύρα σημεία.

Το LEAF POWER είναι ένα μικροβιακό σκεύασμα που βοηθάει στην ανάκαμψη έπειτα από προσβολή από παθογόνους μικροοργανισμούς. Επίσης, ενισχύει την δράση των ωφέλιμων μικροοργανισμών που δρουν ανταγωνιστικά στους παθογόνους μικροοργανισμούς που προσβάλουν τα υπέργεια μέρη των φυτών.
Το BACTILIS είναι ένα μικροβιακό σκεύασμα που βοηθάει στην ανάκαμψη έπειτα από προσβολή από παθογόνους μικροοργανισμούς. Επίσης, ενισχύει την δράση των ωφέλιμων μικροοργανισμών που δρουν ανταγωνιστικά στους παθογόνους μικροοργανισμούς που προσβάλουν τη ρίζα των φυτών.

Μεταφύτευση

Καλό κάνει κάθε 2-3 χρόνια ή όταν απαιτείται, να μεταφέρουμε τη γαρδένια σε μεγαλύτερη γλάστρα. Η δημιουργία ενός δυνατού ριζικού συστήματος είναι πρωταρχικής σημασίας. Γι’ αυτό κατά την μεταφύτευσή μιας νέας γαρδένιας σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στο έδαφος, προτείνουμε:

  • Κατά τη μεταφύτευση ποτίζουμε την γαρδένια μας με RIZOBAC. Το RIZOBAC έναι ένας βιοδιεγέρτης ριζοβολίας με ωφέλιμα βακτήρια και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία. Χάρη στο εμπλουτισμένο περιεχόμενό του το RIZOBAC βοηθάει στην ανάπτυξη της ρίζας και την προστατεύει από το στρες της μεταφύτευσης, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τις ασθένειες. Οι εφαρμογές επαναλλαμβάνονται καθόλη τη διάρκεια του έτους.
  • Στην αρχή δεν εφαρμόζουμε λιπάσματα καθώς το φυτό προσαρμόζεται στη νέα του θέση και είναι ευαίσθητο. 1 μήνα μετά τη μεταφύτευση μπορούμε να ξεκινήσουμε τη λίπανση των φυτών μας με το CRYSTAL FERTILIZER, CF-70 - για ριζοβολία. Είναι ένα κρυσταλλικό λίπασμα που διαλύεται 100% στο νερό και περιέχει ιχνοστοιχεία και υψηλά επίπεδα φωσφόρου, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη της ρίζας.
  • Για να αποφύγουμε την εμφάνιση τροφοπενιών, χρησιμοποιούμε το AMINA-MIX. Είναι ένα υγρό μείγμα ιχνοστοιχείων, που περιέχει αμινοξέα για την εύκολη και γρήγορη απορρόφησή τους. Προτείνεται για την κάλυψη των φυτών σε όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία.

Ήδη εγκατεστημένες γαρδένιες

Οι γαρδένιες που δεν χρειάζεται ακόνα να μεταφερθούν σε νέα γλάστρα ή είναι εγκατεστημένες στο έδαφος, απαιτούν διαφορετική φροντίδα.

Στο τέλος του χειμώνα και κάθε 3 μήνες έως τα τέλη του Φθινοπώρου εφαρμόζουμε το FOOD 4 PLANTS, για οξύφιλα. Είναι κοκκώδες οργανοχημικό λίπασμα, κατάλληλο για οξύφιλα φυτά, το οποίο δίνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στην γαρδένια κι εμπλουτίζει το έδαφος καθώς είναι πλούσιο σε οργανική ουσία, αμινοξέα – πρωτεΐνες, χουμικά και φουλβικά οξέα.

Επιφανειακή λίπανση

Αρχές της άνοιξης, όπου η γαρδένια ξυπνάει από το λήθαργο, απαραίτητη είναι η τακτική λίπανση με υδατοδιαλυτά και υγρά λιπάσματα (επιφανειακή λίπανση). Σκοπός είναι η κάλυψη των άμεσων αναγκών της σε βασικά θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία, καθώς και σε άλλες απαραίτητες ουσίες.

  • Το CRYSTAL FERTILIZER, CF-50, για πλούσιο φύλλωμα και ανάπτυξη, είναι ένα πλήρως υδατοδιαλυτό λίπασμα με ιχνοστοιχεία. Περιέχει τον κατάλληλο συνδυασμό θρεπτικών στοιχείων, για την κάλυψη των βασικών αναγκών της γαρδένιας.
  • Το RIZOBAC έναι ένας βιοδιεγέρτης ριζοβολίας, ιδανικός για την ανάπτυξη της ρίζας σε όλη τη διάρκεια της ζωής της. Χάρη στο εμπλουτισμένο περιεχόμενό του με ωφέλιμα βακτήρια, φυτοορμόνες, βιταμίνες, αμινοξέα, σάκχαρα, ιχνοστοιχεία, οργανικά οξέα κι έλαια, το RIZOBAC βοηθάει στην ανάπτυξη της ρίζας και την προστατεύει από τα σαπίσματα, το στρες της μεταφύτευσης, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τις ασθένειες. Προσοχή: Δεν συνδυάζεται με βακτηριοκτόνα.
  • Απαραίτητο για την γαρδένια είναι να φροντίσουμε τις ανάγκες της σε σίδηρο. Το FERRUM είναι υδατοδιαλυτή σκόνη και περιέχει σίδηρο ειδικά διαμορφωμένο (χηλικοποιημένος με παράγοντα EDDHA) για να προλαμβάνει και να θεραπεύει γρήγορα και άμεσα τις τροφοπενίες σιδήρου.
  • Εάν παρατηρήσουμε συμπτώματα που μπορεί να ωφείλονται σε ασθένειες της ρίζας, χρησιμοποιούμε το BACTILIS. Είναι ένα μικροβιακό σκεύασμα που λειτουργεί ως οργανικό λίπασμα - εδαφοβελτιωτικό και βοηθάει στην ανάκαμψη κι ενισχύει την αντοχή των φυτών έπειτα από ασθένειες της ρίζας. Περιέχει ωφέλιμα βακτήρια, Άζωτο, Φώσφορο, Κάλιο, Σάκχαρα κ.α.. Προσοχή: Δεν συνδυάζεται με βακτηριοκτόνα.

Διαφυλλική λίπανση

Με τη διαφυλλική λίπανση ενισχύουμε την ανάπτυξη των φυτών μας καθώς και την ανάκαμψη και την αντοχή τους απέναντι σε ασθένειες, εχθρούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Προσοχή: Ψεκάζουμε μόνο τις δροσερές ώρες της ημέρας.

  • Αμέσως μετά το κλάδεμα και ιδιαίτερα τις μέρες με υψηλή υγρασία και πιθανότητα βροχής, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προσβληθεί η γαρδένια μας από παθογόνους μικροοργανισμούς. Το AMINA-CU είναι ένα υγρό λίπασμα που περιέχει αμινοξέα και χαλκό ο οποίος έχει μικροβιοκτόνο δράση. Παράλληλα τα αμινοξέα που περιέχει, διεγείρουν την ανάπτυξη των φυτών.
  • Για την τόνωση της ανάπτυξης και την ανάκαμψη έπειτα από προσβολές από μικρόβια κι εχθρούς, χρησιμοποιούμε ανάλογα:
  1. Το LEAF POWER, είναι ένας υγρός βιοδιεγέρτης ανάπτυξης και διαφυλλικό οργανικό λίπασμα με ωφέλιμα βακτήρια και πλούσιο θρεπτικό υπόστρωμα, ο οποίος ενισχύει την ανάπτυξη και την ανάκαμψη των φυτών έπειτα από ασθένειες του υπέργειου μέρους των φυτών. Περιέχει ωφέλιμους μικροοργανισμούς, Άζωτο, Φώσφορο, Κάλιο, Σάκχαρα, Αμινοξέα και Ιχνοστοιχεία. Προσοχή: Δεν συνδυάζεται με βακτηριοκτόνα.
  2. Το BIOGUN, είναι ένας υγρός βιοδιεγέρτης ανάπτυξης με ωφέλιμους μύκητες και βακτήρια, ο συνδυασμός των οποίων συμβάλλει στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και προσδίδει ευρωστία στα φυτά. Βοηθάει στην ανάπτυξη και στην ανάκαμψη των φυτών έπειτα από προσβολή διαφόρων εχθρών,όπως αφίδες, αλευρώδεις, ψώρα, τετράνυχο, κάμπιες κ.α. Προσοχή: Δεν συνδυάζεται με μυκητοκτόνα και βακτηριοκτόνα.

Μεταφύτευση

  • RIZOBAC
    Εφαρμογή: Ανακινούμε καλά το δοχείο. Διαλύουμε 20 ml (1 καπάκι) σε 10 λίτρα νερό και ποτίζουμε κατά τη μεταφύτευση έως 4 φυτά, ανάλογα το μέγεθος. Επαναλαμβάνουμε κάθε 2-3 εβδομάδες.
  • CRYSTAL FERTILIZER, CF-70 - για ριζοβολία
    Εφαρμογή: Εφαρμόζουμε είτε με ριζοπότισμα είτε με διασκορπισμό στο έδαφος. Ανάλογα το μέγεθος της τριανταφυλλιάς μας είτε διαλύουμε 20-40 γρ (2-4 κουταλιές του γλυκού) ανά 10 λίτρα νερό και ποτίζουμε είτε σκορπίζουμε γύρω από τον βλαστό 15-40 γρ (2-4 κουταλιές του γλυκού) κι έπειτα ποτίζουμε. Επαναλαμβάνουμε κάθε 10-15 ημέρες από άνοιξη έως φθινόπωρο.
  • AMINA-MIX
    Εφαρμογή: Από την αρχή της Άνοιξης έως το Φθινόπωρο, διαλύουμε 80-140 ml (4-7 καπάκια) ανά 10 λίτρα νερό και ποτίζουμε με το διάλυμα, με αρκετή ποσότητα ώστε το νερό να φτάσει στις ρίζες. Επαναλαμβάνουμε κάθε 15 ημέρες.

Ήδη εγκατεστημένες γαρδένιες

  • FOOD 4 PLANTS, για οξύφιλα
    Εφαρμογή: Στο τέλος του χειμώνα (Φεβρουάριο) και κάθε 3 μήνες έως το τέλος του Φθινοπώρου (Νοέμβριο) σκορπίζουμε γύρω από την γαρδένια μας, ανάλογα το μέγεθός της 30-60 γρ/φυτό. Στη συνέχεια ανακατεύουμε το χώμα για να ενσωματώσουμε το λίπασμα και τέλος ποτίζουμε. Επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές το χρόνο.
  • CRYSTAL FERTILIZER, CF-50, για πλούσιο φύλλωμα και ανάπτυξη
    Εφαρμογή: Εφαρμόζουμε είτε με ριζοπότισμα (σε γλάστρες και στο έδαφος) είτε με διασκορπισμό στο έδαφος. Ανάλογα το μέγεθος της γαρδένιας μας, είτε διαλύουμε 20-40 γρ (2-4 κουταλιές του γλυκού) ανά 10 λίτρα νερό και ποτίζουμε είτε σκορπίζουμε γύρω από τον βλαστό 15-40 γρ (2-4 κουταλιές του γλυκού) κι έπειτα ποτίζουμε.
    Εναλλακτικά διαλύουμε 15-30 γρ. (2-3 κουταλιές του γλυκού) σε 10 λίτρα νερό και ψεκάζουμε καλά τα φυτά μας.
    Αρχικά εφαρμόζουμε κάθε 20 ημέρες και σταδιακά όσο πλησιάζουμε στην πλήρη ανθοφορία κάνουμε πιο συχνές εφαρμογές, φτάνοντας στις κάθε 10-15 ημέρες. Μετά τον Σεπτέμβριο αραιώνουμε πάλι τις λιπάνσεις μας και τις σταματάμε τον Νοέμβριο, καθώς τα φυτά προετοιμάζονται για το λήθαργο του Χειμώνα.
  • RIZOBAC
    Εφαρμογή: Ανακινούμε καλά το δοχείο. Διαλύουμε 20 ml (1 καπάκι) σε 10 λίτρα νερό και ποτίζουμε έως 4 φυτά, ανάλογα το μέγεθος. Επαναλαμβάνουμε κάθε 2-3 εβδομάδες όλο το χρόνο.
  • FERRUM
    Εφαρμογή: Ανάλογα με το μέγεθος της γαρδένιας μας διαλύουμε 5-20 gr (1/2–2 κουταλιές του γλυκού) ανά φυτό σε 5-10 λίτρα νερού και ποτίζουμε γύρω από τη ρίζα. Επίσης μπορούμε να το σκορπίσουμε γύρω από τον βλαστό, να το σκεπάσουμε με χώμα και να ποτίσουμε. Κάνουμε 2 εφαρμογές, μία στην αρχή της Άνοιξης και μία στα μέσα του καλοκαιριού.
  • AMINA-CU
    Εφαρμογή: Διαλύουμε 2,5-10 ml (1/2 καπάκι) αραιωμένο σε 5 λίτρα νερό και στη συνέχεια ψεκάζουμε καλά όλο το φυτό. Εφαρμόζεται μετά το κλάδεμα και προληπτικά όλο το χρόνο κάθε 15-30 ημέρες.

Βιολιπάσματα ενίσχυσης σφρίγους

  • LEAF POWER
    Έπειτα από προσβολές μικροβιακών ασθενειών του υπέργειου μέρους των φυτών.
    Εφαρμογή: Ανακινούμε καλά. Διαλύουμε 25-40 ml (1-2 καπάκια) σε 10 λίτρα νερό και ψεκάζουμε καλά όλο το φυτό, κάθε 7-15 ημέρες. Δεν συνδυάζεται με χαλκούχα και βακτηριοκτόνα.
  • BIOGUN
    Έπειτα από προσβολές διαφόρων εχθρών, όπως αφίδες, αλευρώδεις, ψώρα, τετράνυχο, κάμπιες κ.α..
    Εφαρμογή: Ανακινούμε καλά. Διαλύουμε 20 ml (1 καπάκι) σε 10 λίτρα νερό και στη συνέχεια ψεκάζουμε καλά όλο το φυτό, κάθε 10-15 ημέρες. Δεν συνδυάζεται με χαλκούχα, βακτηριοκτόνα και μυκητοκτόνα.
  • BACTILIS
    Έπειτα από προσβολές μικροβιακών ασθενειών της ρίζας των φυτών.
    Εφαρμογή: Ανακινούμε καλά το δοχείο. Διαλύουμε 15-30 ml (1-2 καπάκια) σε 4 λίτρα νερό και ποτίζουμε. Επαναλαμβάνουμε κάθε 2-4 εβδομάδες όλο το χρόνο. Προσοχή: Δεν συνδυάζεται με βακτηριοκτόνα.

array(9) {
  [0]=>
  string(606) "

Liquid microbial inoculant - Organic fertilizer 3-0.5-1 - Soil amendment

" [1]=> string(570) "

Liquid Growth Stimulant with beneficial microorganisms

" [2]=> string(651) "

Microbial inoculant - Growth stimulant - Liquid foliar fertilizer 1-1-1 with amino acids and micronutrients

" [3]=> string(582) "

Liquid Nitrogen - Copper fertilizer with amino acids

" [4]=> string(560) "

Chelated iron EDDHA 6% in water soluble powder

" [5]=> string(582) "

Liquid Micronutrient mixture with amino acids

" [6]=> string(663) "

Totally water soluble crystal fertilizers with trace elements

" [7]=> string(631) "

Granular Organomineral Fertilizers

" [8]=> string(573) "

Natural root biostimulant & Microbial solution

" }