CULTIVATION ADVICE

ΤριανταφυλλιάΤριανταφυλλιά

Τριανταφυλλιά

Mη διαθέσιμο

Συχνότερες κι εμφανέστερες τροφοπενίες στην τριανταφυλλιά είναι του σιδήρου, του αζώτου και του μαγνησίου.

Σίδηρος: Η τροφοπενία σιδήρου ή χλώρωση σιδήρου εμφανίζεται στα φύλλα της τριανταφυλλιάς. Χαρακτηριστικό είναι το σκούρο πράσινο χρώμα των νεύρων των φύλλων και το κιτρίνισμα των μεταξύ τους περιοχών.
   
Άζωτο: Ένδειξη ότι το φυτό δεν λαμβάνει ικανοποιητική ποσότητα Αζώτου. Συμπτώματα είναι το κιτρίνισμα και το μικρό μέγεθος των φύλλων, οι λεπτοί και ασθενικοί βλαστοί καθώς και τα μικρά άνθη. Η τακτική λίπανση προλαμβάνει και διορθώνει την τροφοπενία αζώτου.
 
Μαγνήσιο: Η έλλειψη μαγνησίου εμφανίζεται στα παλαιότερα φύλλα με την περιφερειακή χλώρωση του φύλλου. Δεν είναι συχνή τροφοπενία, με την λίπανση προλαμβάνεται.

 

 

 

Η τριανταφυλλιά προσβάλλεται από πληθώρα εντόμων, που επηρεάζουν την υγεία και την ανθοφορία της. Οι σημαντικότεροι εχθροί της είναι: οι αφίδες, οι αλευρώδεις, η ψώρα, ο τετράνυχος και οι κάμπιες.

Η Μελίγκρα (αφίδες) είναι ένα πράσινο ή ροζ έντομο το οποίο εμφανίζεται στους βλαστούς, στα φύλλα, στα μπουμπούκια και στα άνθη της τριανταφυλλιάς και προκαλούν παραμορφώσεις αυτών. Επίσης παράγουν μελιτώματα πάνω στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν μύκητες και είναι φορείς ιώσεων. Το BIOGUN είναι μικροβιακό σκεύασμα που βοηθάει στην ανάκαμψη των φυτών, έπειτα από προσβολές κι ενισχύει τη δράση των φυσικών εχθρών των επιβλαβών εντόμων, όπως οι αφίδες.
Οι Αλευρώδεις είναι λευκά έντομα (μοιάζουν με κουνουπάκια) τα οποία τρέφονται από τους χυμούς της τριανταφυλλιάς και παράγουν μελιτώδη εκκρίματα πάνω στα οποία αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς. Το φυτό παρουσιάζει αρχικά γυαλιστερή εμφάνιση η οποία γίνεται γκρίζα καθώς αναπτύσσεται ο μύκητας. Το BIOGUN είναι μικροβιακό σκεύασμα που βοηθάει στην ανάκαμψη των φυτών, έπειτα από προσβολές κι ενισχύει τη δράση των φυσικών εχθρών των επιβλαβών εντόμων, όπως οι αλευρώδεις.
Η Ψώρα (κοκκοειδή) είναι έντομο με διάφορα χρώματα (λευκό, κρεμ, πορτοκαλί, μαύρο, καφέ) και σχήμα οβάλ το οποίο είναι κολλημένο στους βλαστούς και στα φύλλα των φυτών απομυζώντας τους χυμούς τους, οδηγώντας σε μάρανση και ξήρανσή τους. Επίσης λόγω των μελιτωμάτων που παράγουν ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων. Το BIOGUN είναι μικροβιακό σκεύασμα που βοηθάει στην ανάκαμψη των φυτών, έπειτα από προσβολές κι ενισχύει τη δράση των φυσικών εχθρών των επιβλαβών εντόμων, όπως η ψώρα.
Ο Τετράνυχος είναι άκαρι το οποίο φτιάχνει ιστούς στα φύλλα και στα άνθη της τριανταφυλλιάς. Αποτέλεσμα της προσβολής είναι η μάρανση, το κιτρίνισμα, η ξήρανση, η συστροφή και η παραμόρφωση των φύλλων καθώς και η δυσκολία του ανοίγματος των ανθών. Το BIOGUN είναι μικροβιακό σκεύασμα που βοηθάει στην ανάκαμψη των φυτών, έπειτα από προσβολές κι ενισχύει τη δράση των φυσικών εχθρών των ακάρεων, όπως ο τετράνυχος.
Οι προνύμφες των πεταλούδων τρέφονται με τα φύλλα και τα άνθη των τριανταφυλλιών, αφήνοντας τρύπες ακανόνιστου σχήματος και συχνά δημιουργούν ιδιαίτερο πρόβλημα.
Το BACTAMIN είναι μικροβιακό σκεύασμα που βοηθάει στην ανάκαμψη των φυτών, έπειτα από προσβολές κι ενισχύει τη δράση των φυσικών εχθρών των επιβλαβών προνυμφών εντόμων, όπως οι κάμπιες των λεπιδοπτέρων.

Πολύ συνηθισμένες είναι οι μυκητολογικές ασθένειες της τριανταφυλλιάς. Κυριότερες είναι: το ωίδιο, η σκωρίαση, η μελανή κηλίδωση, ο περονόσπορος, τα έλκη και ο βοτρύτης.

Το LEAF POWER είναι ένα μικροβιακό σκεύασμα που βοηθάει στην ανάκαμψη έπειτα από προσβολή από παθογόνους μικροοργανισμούς. Επίσης, ενισχύει την δράση των ωφέλιμων μικροοργανισμών που δρουν ανταγωνιστικά στους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Το Ωίδιο είναι ένας πολύ διαδεδομένος μύκητας ο οποίος εμφανίζεται ως λευκό-γκρίζο χνούδι στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, στους βλαστούς και στα μπουμπούκια. Έχει ως αποτέλεσμα την καχεξία των φυτών, τη δυσκολία ανοίγματος των μπουμπουκιών και τη μάρανση και συστροφή των φύλλων.
Η Σκωρίαση είναι ένας μύκητας ο οποίος δημιουργεί αρχικά, στην αρχή της άνοιξης, πορτοκαλί ή καστανές φλύκταινες στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και στη συνέχεια χαρακτηριστικές πορτοκαλί ή καστανές κηλιδώσεις κυρίως πάνω στα φύλλα της τριανταφυλλιάς, αλλά και στους βλαστούς και στα άνθη της. Προκαλεί αποδυνάμωση των φυτών, πτώση των φύλλων και μείωση της ανθοφορίας.
   
Η Μελανή κηλίδωση είναι ένας μύκητας ο οποίος στην αρχή της άνοιξης δημιουργεί μικρές κυκλικές μαύρες κηλίδες. Με την πάροδο του χρόνου οι κηλίδες μεγαλώνουν, μπορούν να συνενωθούν σε μεγαλύτερες, κι εμφανίζεται γύρω τους κίτρινο χρώμα. Στη συνέχεια τα φύλλα κιτρινίζουν, εξασθενούν και πέφτουν. Η προσβολή μπορεί να εμφανιστεί σπανιότερα στους καινούριους βλαστούς και στα άνθη.
   
Ο Περονόσπορος είναι μύκητας ο οποίος προσβάλει όλα τα μέρη του φυτού. Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων θα παρατηρήσουμε κηλίδες ακανόνιστου σχήματος με ανοιχτό πράσινο χρώμα που στη συνέχεια γίνεται καστανό-μαύρο, γι’ αυτό η ασθένεια είναι γνωστή και ως «μαύρος περονόσπορος». Παρόμοια συμπτώματα θα παρατηρήσουμε και στους βλαστούς και στα πράσινα μέρη του άνθους. Με την άνοδο της υγρασίας και πτώση της θερμοκρασίας θα παρατηρήσουμε στο κάτω μέρος των φύλλων λευκό χρώμα που είναι η εξάνθιση του μύκητα. Προκαλεί φυλλόπτωση και καθυστέρηση της άνθησης.
   
Το Έλκος κλαδέματος ή εμβολιασμού είναι μια ασθένεια που οφείλεται σε ένα πλήθος μυκήτων και προκαλείται από την είσοδό τους μέσω των τομών από το κλάδεμα ή τον εμβολιασμό. Σε αυτές τις τομές εμφανίζεται αρχικά καστανό-μαύρο χρώμα και στη συνέχεια εμφανίζονται έλκη-πληγές. Αποτέλεσμα είναι η εξασθένηση των φυτών, η φυλλόπτωση και η ξήρανση των βλαστών.
Ο Βοτρύτης είναι ένας πολύ διαδεδομένος μύκητας ο οποίος εξαπλώνεται λόγω του υγρού και ψυχρού καιρού. Προσβάλει συνήθως τα μπουμπούκια αλλά και τις κορυφές των βλαστών απ’ όπου έχουν κοπεί άνθη. Τα προσβεβλημένα μπουμπούκια δεν ανοίγουν και τελικά σαπίζουν.

Μεταφύτευση

Η φύτευση ενός νέου φυτού είναι πολύ σημαντική, καθώς πολλές φορές από αυτό θα εξαρτηθεί η καλή εγκατάσταση και μπορεί και η επιβίωσή του. Η δημιουργία ενός δυνατού ριζικού συστήματος είναι πρωταρχικής σημασίας. Γι’ αυτό κατά τη φύτευση μιας νέας τριανταφυλλιάς ή κατά την μεταφύτευσή της σε νέα θέση ή μεγαλύτερη γλάστρα, προτείνουμε:

  • Κατά τη μεταφύτευση ποτίζουμε την τριανταφυλλιά μας με RIZOBAC. Το RIZOBAC έναι ένας βιοδιεγέρτης ριζοβολίας με ωφέλιμα βακτήρια και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία. Χάρη στο εμπλουτισμένο περιεχόμενό του το RIZOBAC βοηθάει στην ανάπτυξη της ρίζας και την προστατεύει από το στρες της μεταφύτευσης, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τις ασθένειες.
  • Στην αρχή δεν εφαρμόζουμε λιπάσματα καθώς το φυτό προσαρμόζεται στη νέα του θέση και είναι ευαίσθητο. 1 μήνα μετά τη μεταφύτευση μπορούμε να ξεκινήσουμε τη λίπανση των φυτών μας με το CRYSTAL FERTILIZER, CF-70 - για ριζοβολία. Είναι ένα κρυσταλλικό λίπασμα που διαλύεται 100% στο νερό και περιέχει ιχνοστοιχεία και υψηλά επίπεδα φωσφόρου, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη της ρίζας.

 

Ήδη εγκατεστημένες τριανταφυλλιές

Οι τριανταφυλλιές που είναι ήδη εγκατεστημένες στο έδαφος ή σε γλάστρες έχουν διαφορετικές ανάγκες από τις νεαρές ή τις μεταφυτευμένες. Έτσι:

Στην αρχή της Άνοιξης και κάθε 3 μήνες έως τα μέσα του Φθινοπώρου εφαρμόζουμε το FOOD 4 PLANTS, για τριανταφυλλιές. Είναι κοκκώδες οργανοχημικό λίπασμα το οποίο δίνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στην τριανταφυλλιά μας και εμπλουτίζει το έδαφος καθώς είναι πλούσιο σε οργανική ουσία, αμινοξέα – πρωτεΐνες, χουμικά και φουλβικά οξέα.

Επιφανειακή λίπανση

Προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες της τριανταφυλλιάς απαραίτητη είναι η τακτική λίπανση με υδατοδιαλυτά και υγρά λιπάσματα (επιφανειακή λίπανση). Επίσης σε τριανταφυλλιές που είναι φυτεμένες σε γλάστρες, δεν τους βάζουμε κοκκώδη λιπάσματα αλλά μόνο υδατοδιαλυτά και υγρά και μάλιστα πιο συχνά από τις φυτεμένες στο έδαφος.

  • Έτσι για να έχουμε μια ισορροπημένη ανάπτυξη, δυνατό ριζικό σύστημα και πλούσια ανθοφορία, από την αρχή της Άνοιξης έως τον Οκτώβριο χρησιμοποιούμε το πλήρως υδατοδιαλυτό λίπασμα με ιχνοστοιχεία CRYSTAL FERTILIZER, CF-60για ανθοφορία.
  • Για να διατηρήσουμε την καλή δομή του εδάφους, να αυξήσουμε την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων και να έχουμε μια υγιή ρίζα χωρίς σαπίσματα χρησιμοποιούμε το STRONG-26. Το STRONG-26 είναι ένας υγρός συμπυκνωμένος ενεργοποιητής εδάφους πλούσιος σε χουμικά και φουλβικά οξέα καθώς και σε θρεπτικά στοιχεία.
  • Σημαντική για να αποφύγουμε τις τροφοπενίες μας είναι και η προσθήκη ιχνοστοιχείων που χωρίς αυτά η τριανταφυλλιά μας δεν μπορεί να επιτελέσει τις ζωτικές της λειτουργίες, από την αναπνοή έως την ανθοφορία. Το AMINA-MIX είναι ένα υγρό μείγμα ιχνοστοιχείων, που περιέχει αμινοξέα για την εύκολη και γρήγορη απορρόφησή τους. Προτείνεται για την κάλυψη των φυτών σε όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία.
  • Προαιρετικά: Εάν διαπιστώσουμε τροφοπενία σιδήρου η οποία είναι η πιο συχνή στην τριανταφυλλιά χρησιμοποιούμε το FERRUM. Το FERRUM είναι σε μορφή υδατοδιαλυτής σκόνης και περιέχει σίδηρο ειδικά διαμορφωμένο (χηλικοποιημένος με παράγοντα EDDHA) για να θεραπεύει γρήγορα και άμεσα τις τροφοπενίες σιδήρου, σε όλους τους τύπους εδαφών.

 

Διαφυλλική λίπανση

Με τη διαφυλλική λίπανση ενισχύουμε την ανάπτυξη των φυτών μας καθώς και την ανάκαμψη και την αντοχή τους απέναντι σε ασθένειες, εχθρούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Προσοχή: Ψεκάζουμε μόνο τις δροσερές ώρες της ημέρας.

  • Αμέσως μετά το κλάδεμα και ιδιαίτερα τις μέρες με υψηλή υγρασία και πιθανότητα βροχής, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προσβληθεί η τριανταφυλλιά μας από παθογόνους μικροοργανισμούς. Το AMINA-CU είναι ένα υγρό λίπασμα που περιέχει αμινοξέα και χαλκό ο οποίος έχει μικροβιοκτόνο δράση. Παράλληλα τα αμινοξέα που περιέχει διεγείρουν την ανάπτυξη των φυτών.
  • Το SLUD είναι ένα υγρό λίπασμα θείου, που ως γνωστόν προστατεύει από μύκητες και δευτερευόντως από ακάρεα (τετράνυχος). Το θείο επίσης βοηθάει στον μεταβολισμό του Αζώτου και στο σχηματισμό της χλωροφύλλης, με αποτέλεσμα τα φυτά μας να έχουν πλούσιο και πράσινο φύλλωμα.
    Η αποτελεσματικότητα μειώνεται σε θερμοκρασίες κάτω από 18οC.
    Προσοχή χρειάζεται ώστε να μην ψεκάζεται σε πολύ ζεστές μέρες (πάνω από 30oC) διότι προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα.
  • Προκειμένου να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανάκαμψη των φυτών έπειτα από ασθένειες κι εχθρούς, χρησιμοποιούμε ανάλογα την περίπτωση, κάποιο από τα παρακάτω προϊόντα:
  1. Το LEAF POWER, είναι ένας υγρός βιοδιεγέρτης ανάπτυξης και διαφυλλικό οργανικό λίπασμα με ωφέλιμα βακτήρια και πλούσιο θρεπτικό υπόστρωμα, ο οποίος ενισχύει την ανάπτυξη και την ανάκαμψη των φυτών έπειτα από ασθένειες όπως, ωίδιο, σκωρίαση, μελανή κηλίδωση, περονόσπορος, έλκη, βοτρύτη κ.α..
  2. Το BIOGUN, είναι ένας υγρός βιοδιεγέρτης ανάπτυξης με ωφέλιμους μύκητες και βακτήρια, ο συνδυασμός των οποίων συμβάλλει στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και προσδίδει ευρωστία στα φυτά. Βοηθάει στην ανάπτυξη και στην ανάκαμψη των φυτών έπειτα από προσβολή διαφόρων εχθρών, όπως αφίδες, αλευρώδεις, ψώρα, τετράνυχο, κάμπιες κ.α.
  3. Το BACTAMIN, είναι ένας υγρός βιοδιεγέρτης ανάπτυξης και διαφυλλικό οργανικό λίπασμα με ωφέλιμα βακτήρια και πλούσιο θρεπτικό υπόστρωμα. Τα φυτά μας λαμβάνουν άμεσα θρεπτικά στοιχεία και ουσίες τις οποίες απελευθερώνουν τα ωφέλιμα βακτήρια. Αυτές οι ουσίες προωθούν την ανάπτυξη των φυτών μας και τα βοηθάνε στην ανάκαμψη τους από περιβαλλοντικό και βιοτικό στρές, που προκαλείται από έντομα, όπως οι κάμπιες των λεπιδοπτέρων

Η εφαρμογή των παραπάνω γίνεται με την εμφάνιση των φύλλων έως την πτώση τους.

Προσοχή: επειδή τα παραπάνω περιέχουν ωφέλιμα βακτήρια και μύκητες δεν συνδυάζονται με χαλκούχα σκευάσματα (AMINA-CU). Εφαρμογές με τέτοια σκευάσματα πρέπει να γίνονται 7-10 ημέρες πριν ή μετά από τα μικροβιακά, ποτέ ταυτόχρονα.

 

 

 

 

 

 

 

Μεταφύτευση

  • RIZOBAC
    Εφαρμογή: Ανακινούμε καλά το δοχείο. Διαλύουμε 20 ml (1 καπάκι) σε 10 λίτρα νερό και ποτίζουμε έως 4 τριανταφυλλιές. Επαναλαμβάνουμε κάθε 2-3 εβδομάδες.
  • CRYSTAL FERTILIZER, CF-70 - για ριζοβολία
    Εφαρμογή: Εφαρμόζουμε είτε με ριζοπότισμα είτε με διασκορπισμό στο έδαφος. Ανάλογα το μέγεθος της τριανταφυλλιάς μας είτε διαλύουμε 20-40 γρ (2-3 κουταλιές του γλυκού) ανά 10 λίτρα νερό και ποτίζουμε είτε σκορπίζουμε γύρω από τον βλαστό 15-40 γρ (2-3 κουταλιές του γλυκού) κι έπειτα ποτίζουμε. Επαναλαμβάνουμε κάθε 10-15 ημέρες από άνοιξη έως φθινόπωρο.
  • AMINA-MIX
    Εφαρμογή: Από την αρχή της Άνοιξης έως το Φθινόπωρο, διαλύουμε 80-140 ml (4-7 καπάκια) ανά 10 λίτρα νερό και ποτίζουμε με το διάλυμα, με αρκετή ποσότητα ώστε το νερό να φτάσει στις ρίζες. Επαναλαμβάνουμε κάθε 15 ημέρες.

 

Ήδη εγκατεστημένες τριανταφυλλιές

Όπως έχει ήδη αναφερθεί τη συχνότητα των λιπάνσεων καθορίζει η ποικιλία της τριανταφυλλιάς, με τις αναρριχώμενες και δενδρώδεις ποικιλίες να χρειάζονται λίπανση πιο αραιά ενώ οι θαμνώδεις και νάνες ποικιλίες πιο συχνά. Επίσης η ηλικία και το μέγεθος των φυτών παίζει ρόλο ως προς την δοσολογία που θα χρησιμοποιήσουμε. Τέλος εάν έχουμε τριανταφυλλιές σε γλάστρα χρειάζονται πιο συχνά λίπανση απ'ότι οι τριανταφυλιές που είναι φυτεμένες στο έδαφος.

  • FOOD 4 PLANTS - για τριανταφυλλιές
    Εφαρμογή: Στην αρχή της Άνοιξης και κάθε 3 μήνες έως τα μέσα του Φθινοπώρου σκορπίζουμε γύρω από την τριανταφυλλιά μας, ανάλογα το μέγεθός της 40-60 γρ/φυτό, στη συνέχεια σκαλίζουμε για να ενσωματώσουμε το λίπασμα στο έδαφος και τέλος ποτίζουμε. Επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές το χρόνο.
  • CRYSTAL FERTILIZER, CF-60για ανθοφορία
    Εφαρμογή: Εφαρμόζουμε είτε με ριζοπότισμα είτε με διασκορπισμό στο έδαφος. Ανάλογα το μέγεθος της τριανταφυλλιάς μας, είτε διαλύουμε 20-40 γρ (2-3 κουταλιές του γλυκού) ανά 10 λίτρα νερό και ποτίζουμε είτε σκορπίζουμε γύρω από τον βλαστό 15-40 γρ (2-4 κουταλιές του γλυκού) κι έπειτα ποτίζουμε.
    Εναλλακτικά διαλύουμε 15-30 γρ. (2-3 κουταλιές του γλυκού) σε 10 λίτρα νερό και ψεκάζουμε καλά τα φυτά μας.
    Αρχικά εφαρμόζουμε κάθε 20 ημέρες και σταδιακά όσο πλησιάζουμε στην πλήρη ανθοφορία κάνουμε πιο συχνές εφαρμογές, φτάνοντας στις κάθε 10-15 ημέρες. Μετά τον Αύγουστο αραιώνουμε πάλι τις λιπάνσεις μας και τις σταματάμε τον Οκτώβριο καθώς τα φυτά προετοιμάζονται για το λήθαργο του Χειμώνα.
  • STRONG-26
    Εφαρμογή: Από την Άνοιξη έως το Φθινόπωρο 10-20 ml (0,5-1 καπάκι)/10 λίτρα νερό κάθε 2 εβδομάδες και το Χειμώνα 1 φορά το μήνα. Διαλύουμε 20 ml σε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό.
  • AMINA-MIX
    Εφαρμογή: Από την αρχή της Άνοιξης έως το Φθινόπωρο, διαλύουμε 80-140 ml (4-7 καπάκια) ανά 10 λίτρα νερό και ποτίζουμε με το διάλυμα, με αρκετή ποσότητα ώστε το νερό να φτάσει στις ρίζες. Επαναλαμβάνουμε κάθε 15 ημέρες.
  • FERRUM
    Σε περίπτωση που αντιληφθούμε συμπτώματα από έλλειψη σιδήρου.
    Εφαρμογή: Ανάλογα με το μέγεθος της τριανταφυλλιάς μας διαλύουμε 5-20 gr (1/2–2 κουταλιές του γλυκού) ανά φυτό σε 5-10 λίτρα νερού και ποτίζουμε γύρω από τη ρίζα. Επίσης μπορούμε να το σκορπίσουμε γύρω από τον βλαστό, να το σκεπάσουμε με χώμα και να ποτίσουμε. Επαναλαμβάνουμε κάθε 2-3 εβδομάδες έως ότου εξαφανιστούν τα συμπτώματα.
  • AMINA-CU
    Εφαρμογή: Διαλύουμε 2,5-10 ml (1/2 καπάκι) αραιωμένο σε 5 λίτρα νερό και στη συνέχεια ψεκάζουμε καλά όλο το φυτό. Εφαρμόζεται μετά το κλάδεμα και προληπτικά όλο το χρόνο κάθε 15-30 ημέρες.
  • SLUD
    Εφαρμογή: Ανακινούμε καλά τη φιάλη. Διαλύουμε 100 ml (5 καπάκια) σε 10 lt νερό και στη συνέχεια ψεκάζουμε καλά όλο το φυτό. Εφαρμόζουμε κάθε 10-15 ημέρες, αφού οι τριανταφυλλιές μας έχουν εκπτύξει βλαστούς μήκους 10 εκατοστά. Προσοχή χρειάζεται, ώστε να μην ψεκάζεται σε πολύ ζεστές μέρες (πάνω από 30oC) διότι προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα.
  • Βιολιπάσματα ενίσχυσης σφρίγους
  1. LEAF POWER
    Έπειτα από προσβολές μικροβιακών ασθενειών, όπως ωίδιο, σκωρίαση, μελανή κηλίδωση, περονόσπορος, έλκη, βοτρύτη κ.α..
    Εφαρμογή: Ανακινούμε καλά. Διαλύουμε 25-40 ml (1-2 καπάκια) σε 10 λίτρα νερό και ψεκάζουμε καλά όλο το φυτό, κάθε 7-15 ημέρες από την εμφάνιση των φύλλων έως την πτώση τους. Δεν συνδυάζεται με χαλκούχα και βακτηριοκτόνα.
  2. BIOGUN
    Έπειτα από προσβολές διαφόρων εχθρών, όπως αφίδες, αλευρώδεις, ψώρα, τετράνυχο, κάμπιες κ.α..
    Εφαρμογή: Ανακινούμε καλά. Διαλύουμε 20 ml (1 καπάκι) σε 10 λίτρα νερό και στη συνέχεια ψεκάζουμε καλά όλο το φυτό, κάθε 10-15 ημέρες από την εμφάνιση των φύλλων έως την πτώση τους. Δεν συνδυάζεται με χαλκούχα, βακτηριοκτόνα και μυκητοκτόνα.
  3. BACTAMIN
    Έπειτα από προσβολές εντόμων, όπως κάμπιες λεπιδοπτέρων.
    Εφαρμογή: Ανακινούμε καλά. Διαλύουμε 15-20 ml (1/2-1 καπάκι) σε 10-20 lt νερό. Εφαρμόζουμε στην αρχή της ανθοφορίας και επαναλαμβάνουμε κάθε 10-15 ημέρες από την εμφάνιση των φύλλων έως την πτώση τους. Δεν συνδυάζεται με χαλκούχα και βακτηριοκτόνα.

 

 

array(11) {
  [0]=>
  string(573) "

Natural root biostimulant & Microbial solution

" [1]=> string(663) "

Totally water soluble crystal fertilizers with trace elements

" [2]=> string(631) "

Granular Organomineral Fertilizers

" [3]=> string(568) "

Liquid condensed soil activator

" [4]=> string(582) "

Liquid Micronutrient mixture with amino acids

" [5]=> string(560) "

Chelated iron EDDHA 6% in water soluble powder

" [6]=> string(520) "

Liquid Sulphur Fertilizer

" [7]=> string(582) "

Liquid Nitrogen - Copper fertilizer with amino acids

" [8]=> string(651) "

Microbial inoculant - Growth stimulant - Liquid foliar fertilizer 1-1-1 with amino acids and micronutrients

" [9]=> string(570) "

Liquid Growth Stimulant with beneficial microorganisms

" [10]=> string(638) "

Microbial inoculant - Growth stimulant - Liquid foliar fertilizer 1-1-1 with amino acids and trace elements

" }